недеља, 5. децембар 2010.

Bicikli na sklapanje - Folding bikes



Bicikli na sklapanje, preklapanje ili sklopljivi, sklopivi bicikli su posebna vrsta bicikala koja već duži niz decenija ima svoje zaljubljenike i korisnike medju najrazličitijim uzrastima biciklista. Danas su sve popularniji u urbanim gradskim sredinama (na zapadu). Dizajn im postaje lepši, karakteristike bolje, a osobenost radi koje se ovi bicikli kupuju je mala težina, sklopljivost i laka prenosivost u prevoznim sredstvima, kolima, vozu, metrou.

Problemi sa parkinzima u gradovima su veliki i često ne postoji mogućnost da se auto parkira u blizini radnog mesta. Ako nakon izlaska iz voza ili metroa morate da menjate više prevoza, a sa biciklom taj put možete preći lakše i brže sklopljivi bicikli su za to pravo rešenje.

Bicikli na sklapanje se uglavnom prave sa točkovima od 16’’- 20’’ ali se mogu naći i modeli veličine standardnog bicikla. Ovi bicikli se veoma brzo sklapaju i rasklapaju. Manji modeli se mogu sklopiti i nositi u torbi. Kao i standardni bicikli izradjuju se od različitih materijala a prodaju sa raznom dodatnom opremom. U skladu sa tim formiraju se i cene.

Bicikli na sklapanje zauzimaju mali prostor u stanu. Ne remete komfor. Nije potrebno da ih iznosite na terasu,  podrum i sl. Možete ih držati u gepeku auta, a pojedini modeli izgledaju zaista sjajno tako da nema bicikliste koji ne bi želeo da ima takav bicikl.

Bicikli na sklapanje, naročito modeli sa manjim točkovima, nisu namenjeni za vožnje na dugim stazama. Svaka vožnja duža od 4-5 kilometara nije mnogo prijatna. Bez obzira šta o tome govore proizvodjaci, ovi bicikli nisu pogodni za ljude teže od 80 kg tj. nisu konstrukcijski jaki kao kalsični bicikli. Nisu pogodni za vožnju van trotoara i ulica, a to znači da bicikli na sklapanje imaju usku namenu. To je verovatno i jedan od razloga zašto se dobavljači i  prodavci bicikala ne odlučuju da na ex Yu prostorima bicikli na sklapanje imaju veću zastupljenost u sportskim i bicikl prodavnicama. 

Skuplji modeli sklopljivih bicikala su svakako jači i izdržljiviji, ali kada za te pare možete kupiti dobar, dugotrajan klasični bicikl teže se odlučujete da kupite bicikl na sklapanje. Uostalom svi se na ex Yu područijima dobro sećaju sklopljivih poni bicikala. Mnogi od njih su i danas u upotrebi. Dobro izdržavaju i veću težinu, ali ako ih uporedimo sa današnjim jeftinijim brdskim biciklom (mountain bike) razlika u kvalitetu i udobnosti vožnje je ogromna.

Bicikli na sklapanje će uvek imati glasove protiv i glasove za, medjutim u onome zašta su namenjeni su nenadmašni..  

4 коментара:

  1. A da li ipak ima negde u Srbiji da se kupi folding bike? Ja jos uvek nigde nisam nasla!

    ОдговориИзбриши
  2. gde se u srbiji moze kupiti bicikl na sklapanje makar i online ?

    ОдговориИзбриши
  3. Tema sa pitanjem i odgovorima gde nabaviti folding bicikl, nalazi se na sledecem linku:

    http://www.mycity.rs/Biciklizam/Bicikli-i-delovi-koje-je-tesko-naci-u-Srbiji.html

    ОдговориИзбриши