уторак, 17. мај 2011.

Sobni sklopivi bicikli

Sobni sklopivi bicikli su jednostavni trenažni fitness bicikli veoma korisni  za održavanje dobre fizičke forme. Zauzimaju malo prostora, lako se sklapaju i mogu staviti na neupadljiva mesta. Njihova privlačnost je svakako i u ceni  od 11 000 do 14 000 dinara ( za uobičajene modele). Konstrukcijski jači i opremljeniji fiteness bicikli koštaju preko 20 000 dinara.  Ovi bicikli teže oko 15 kg, a namenjeni su za različite težine vežbača. 

Sobni sklopivi trenažni bicikli se mogu klasifikovati u kategorije za osobe do 80 kg, za osobe od 80 - 100 kg, a postoje i sobni sklopivi bicikli namenjeni za osobe preko 120 kg.

Kao i klasični bicikli trenažni bicikli nisu namenjeni za trening samo donjeg dela tela. Pri okretanju pedala sobnog bicikla angažuju se razne grupe mišića. To izaziva snažno pumpanje krvi od strane srca čime se trenira celokupan kardiovaskularni sistem, ubrzava metabolizam, a  putem znoja izbacuju toksini i poboljšava celokupno zdravstveno stanje organizma.

Sobni sklopivi bicikli imaju različite stepene opterećenja, stoga ukoliko imate zdravstvene problem, potrebno je da pre upotrebe fitness bicikla konsultujete svog lekara. Pri kupovini pored uputstva za sklapanje i garancije iz gore navedenih razloga najčešće dobijate i sledeće upozorenje: 

Ukoliko ste početnik u korišćenju fitness sprava za trening, obavezno se posavetujte sa vašim lekarom pre upotrebe sprave, a posebno ukoliko imate dijagnozu vezanu za srčane probleme i probleme visokog pritiska, ukoliko niste vežbali više od jedne godine, ukoliko imate preko 35 godina i niste fizički aktivni, ukoliko ste trudni, ukoliko imate dijabetes, osećate bol u grudima i vrtoglavicu kada ste fizički aktivni, ukoliko se oporavljate od bolesti ili operacije.

Iskusni korisnici savetuju da uvek vežbate koliko vam prija. Premalo vežbi ne donosi velike  rezultate, a preopterećenja mogu izazvati kontraefekte kao i osećaj iscrpljenosti i umora.

Sobni sklopivi trenažni bicikl se prenosi pomoću transportnih točkića i svako može da ga pomeri.  Koriste ga i oni koji ne znaju da voze klasični bicikl. No, pre nego što se odlučite za kupovinu ovakvog bicikla, dobro je da obratite pažnju na napomenu proizvodjača da upotreba ovih bicikala zahteva malo osećaja za ravnotežu. Ako ste namerili da zbog navedenih prednosti kupite sobni sklopivi bicikl ne naručujte ga putem interneta dok ga ne isprobate u nekoj prodavnici fitness opreme.

субота, 14. мај 2011.

Prodaja bicikala može biti bolja ( I deo)

Naslovnu poruku ovog teksta ljubitelji biciklizma doživljavaju različito. Jedni u njoj vide niže cene bicikala i opreme za bicikle , drugi povećanje kvaliteta bicikala i proširenje ponude, a neki je razumeju kao  asocijaciju na poboljšanje uslužnosti prodavaca, odnosno vlasnika prodavnica bicikala.

Krenimo redom.

Lepo je kada udjete u bilo koju trgovačku radnju i kada vam prodavac zainteresovan za vaše potrebe ljubazno nudi i objašnjava sve što vas u vezi nečega interesuje. Svaka prodavnica bicikala u tom pogledu ne bi trebalo da odstupa od navedenog. Za nekoga je to minimalan, ali za veći deo biciklista značajan uslov opredeljenja da li će u nekoj prodavnici kupovati naročito ukoliko ga interesuje biciklistička oprema. Koliko to zaista može da utiče na kvalitet i poslovanje prodavnice bicikala biće govora u nekom od sledećih nastavaka ove teme..

Sada, pošto je sezona vožnje bicikala počela, skrenuo bih pažnju na nešto što može pružiti značajan doprinos razvoju kvaliteta prodaje i širenju interesovanja za  kupovinu bicikala.

- Knjige o zdravstvenoj, transportnoj i 
  rekreativnoj koristi od upotrebe bicikala

- Knjige o održavanju bicikala

- Knjige o upotrebi  bicikala u saobraćaju

- Knjige o biciklističkom turizmu.

- Karte biciklističkih turističkih tura.

Bez prethodno navedenog bicikli se uglavnom predstavljaju i koriste kao sredstva zabave . Nažalost reč zabava je nekada  značila raditi nešto korisno, tj. zabaviti se oko nekog posla, a  danas se vezuje za neobavezno trošenje vremena, novca (dodao bih i života) bez nekog posebnog značaja. Rečeno jednostavnim jezikom, u vezi sa biciklizmom to se tumači na sledeći način: ‘’Vozim bicikl jer mi je dosadno i nemam ništa pametnije da radim’’. Generalno to nije dobro za društvo,  biciklizam i prodaju bicikala.  

Ako biste u nekoj zemlji gde se bicikli puno koriste pitali ljude zašto voze bicikle, sigurno je da bi vam odgovorili da bicikl voze radi neke lične ili društveno korisne namene, a ne zato što im je dosadno ili ne znaju šta drugo da rade.

Dakle, prodaja bicikala u osnovi može biti bolja, i može se dugoročno  razvijati  jedino ako se biciklizam i upotreba bicikala pravilno shvataju i predstavljaju u društvu. Uostalom, uvek treba imati na umu da nijedna stvar koju čovek koristi sama po sebi nije ni dobra ni loša već zavisi od toga kako je koristimo..

Zato za početak ako u prodaji nemamo knige koje sam naveo, treba se potruditi da prodavnice bicikala nabave ili sastave brošure koje bi govorile o pomenutom.